Thursday, April 28, 2016

Amikor az apa mesél...

Blogposztjaimban - legyen az kiállítási, utazási, galériabeli beszámolók - rendre feltűnik férjem, Zsiga, aki hűséges és megbízható társként mindig ott van mellettem. Hol családfenntartóként és precíz mérnökként, hol utazási szakértőként és művészetemet támogató kreatív emberként bukkan fel családi "projektjeinkben", akár egy kifogyhatatlan energiájú, friss vízű búvópatak. Munkájával lehetővé teszi, ötleteivel gazdagítja utazásainkat, valamint itthoni és külföldi kiállításaimat, melyekre mindig elkísér.


De azt csak legjobb barátaink tudják róla, hogy már legelső utazásunk óta dokumentálja kalandjainkat, mégpedig nem szokványos módon! A két kisgyerek és a velük utazó két felnőtt - azaz a mi családunk - Zsiga jóvoltából egy csodás mesefolyamban éli át a gyakran teljesen meseszerű világjárást.



A lejegyzett élményeket kedves illusztrációk kísérik, melyekben a szereplőkre ismerhetünk és melyek szintén Zsiga kezemunkái. Az évek óta gyűlő kézirat lapjai mára egy egész kötetet kitesznek, s ennek kiadása férjem legfőbb vágya lett... A megfelelő kiadóra várva nem bírtuk ki, hogy próbát ne tegyünk és kezükbe ne vegyük ezt az álmot... így született meg pár példányban, magán kiadásunkban a "Lobonc" című mesekönyv, melyből részleteket hallhattok a május elsejei Családi napon, a Szentendrei Skanzenban. 






Várunk titeket családostul a Gyöngyösi Iparos Házban, ahol batikbemutató, gyermekfoglalkozás és kötetlen beszélgetés is lesz a mesedélután alatt! Kedvcsinálónak álljon itt a könyv fülszövege, melyben mind a négyen szerepelünk, egzotikus csengésű fantázianéven. Kitaláljátok kinek-milyen nevet adott a meseíró?

"Lobonc az óriás útra kel, bele a világba, hirtelen haragjába’. No, nem jószántából, sokkal inkább orvosi utasításra. Nem tud sírni, s ha ez így marad, a történet végét fejfája jelöli majd. Bejárja hát földet s eget, hiába. Mígnem egy hajóskapitány tanácsára letér a kitaposott ösvényről s eltéved. Nagyon. A legbánatosabb várost, abban a világszomorú hagymakirálylányt – Noát – megtalálja. A tanítás elakad, van fontosabb: az egereket kell menteni, így Illaberekbe indul négy vándor – Noa, Lobonc, Nálim és Hoja. Vajon túljutnak-e a Nejlondombokon és az Üveghegyen? Az óriás megtanul-e sírni, s az egereknek lesz-e mit inni?Nem tudom. Segíts kideríteni."
 
Ha tetszett a poszt, köszönöm, ha tovább adod, hogy gyarapodjon a batikgaléria közössége!


2 comments:

  1. Kérd el a mesét a szerzőtől! Olvastam!Nagyon jó!

    ReplyDelete
  2. De drága vagy Erzsi! Nekem is nagyon tetszett!!

    ReplyDelete