Friday, January 8, 2016

Fagyos télből irány a mediterrán!

Először is minden kedves blogolvasónak jól induló, kiegyensúlyozott új esztendőt kívánok az év első posztjával. Remélem tart még nálatok az ünnepek hangulata és a fagyos január ellenére lendületesen indult 2016... Bevallom, a körülöttünk röpködő mínuszok, a reggelente befagyott szélvédők, a sálba-sapkába burkolt gyerekek, a csúszós hegyvidéki utcák engem egy kissé "biológiailag lelassítanak", ugyanakkor azonnali elvágyódásra késztetnek... Azokra az egzotikus utazásainkra gondolok, amiket ilyen tájban családostul megejtünk, s ahol nem csak testünk-lelkünk töltődik fel, de számomra a szakmai elmélyülést is jelentik. A legtöbb batikképem témája itt születik meg fejemben, mialatt számos rendkívüli kapcsolatot élek meg a helyi mesterekkel való közös műhelymunka során.




 Idén gyermekeim továbbtanulása miatt halasztjuk az utazást, de az egzotikus témájú képeimről tovább mesélek Nektek, egy kis nyarat lopva a hideg téli napokba. Talán emlékeztek a "Viaszba öntött csodák" posztra, ahol kertünkből indulva együtt kirándultunk Mexikó csodás mészkőbarlangjaiba, a cenotesekbe, majd a sétáló fák, azaz a mangrovék közé hívtalak titeket. Mindkét természeti csodát megnézhetitek, a galériámban kiállított batikképeimen!



S most gyertek, indulunk tovább Dél-Amerikába, ahol pálmalevelek között színpompás tukánok néznek vissza ránk. Az általam élőben is látott óriási csőrű madarak  ihlették egyik kedvenc képemet, mely számos kiállításon megfordult már. A vásznon szerepel kedvenc virágom, a Mexikóban és Brazíliában őshonos, bibliai szimbolikát is hordozó, misztikus golgota virág.



Az öt rétegben, rézcsantinggal felhordott viasztól szinte térhatásúak a vásznon a dúsan burjánzó növények, ahogy azokat az esőerdők mélyén láttam.... Kedvenc naív festőm, Henri Rousseau képei, káprázatos növényábrázolásai szintén megihlettek, mialatt a képet készítettem.


Utunkat Távol-Keleten folytatjuk, ahol a Sri Lankán megcsodált botanikus kertek hangulata és növényei ihlették az Ázsia c. képemet, mely szintén a "Művészetek csókja" sorozatom része. A paravánra feszített vásznon kecses paradicsommadarak - őket Bali szigetén láttunk élőben - bújnak meg bambuszok és virágzó mandulaágak között. 



A bambusz azóta kedvenc növényemmé vált, saját kertünk egyik fontos tértagoló növénye most is:


Számomra ezek az egzotikus hangulatú, élénk színvilágú képek még a legborongósabb télben is meghozzák a jókedvet, a harmóniát... Ha Te is kipróbálnád kézügyességed és átélnéd e felemelő érzést, szeretettel várlak idei első batik-workshopomra, január 3o-án 9-16 óráig ! A 15.000 Ft. részvételi díjban a tanítás és anyagköltség is benne foglaltatik. A közös alkotás hangulatát a decemberi délután fotói garantálják!


 Siess a jelentkezéssel, mert a minőségi munka és a személyes tanítás miatt öt főnél többet nem tudok fogadni saját, házi műhelyemben! Köszönöm, ha a posztot megosztva tovább adod a hírt és csatlakozol a galéria facebook közösségéhez!     

No comments:

Post a Comment