Sunday, November 15, 2015

Viaszba öntött csodák

Ahogy már a kertemről szóló bejegyzésben is kiderül, imádom ha a természet karnyújtásnyira van tőlem és bármikor felüdülést találhatok kedves növényeim között. Kertünk kialakítását is tudatos tervezés előzte meg, hiszen sokféle növény származik azokról az egzotikus vidékekről, ahol utazásaink zajlottak. 


 Amikor egy távoli országba érkezünk, mindenképpen időt szakítunk a helyi természeti kincsek, a táj, a növény- és állatvilág megismerésére, mert szerintünk teljes képet csak így kaphat az ember az adott vidékről. Így az is természetes, hogy batikképeimen rendszerint visszaköszönnek ezek az élmények. Van úgy, hogy már ott, a helyszínen elkezdek egy festmény, bár jellemzőbb, hogy hazatérve, az emlékeimből merítve egyszer csak "kibomlik belőlem"a vászonra kívánkozó szín és forma. Ilyenkor újra átélem az élményt és remélem, hogy képeim által nektek is átadhatom azt... 

Mexikói utazásunk során jutottunk el a cenote-nek hívott csodálatos barlangokba, melyeket a mészkőben utat vájó víz alakított ki évezredek alatt, majd a növények vették birtokukba a mélyedést. A Yucatán-félszigeten 7000 és 8000 közé tehető a cenoték száma, keletkezésük egészen a jégkorszakig nyúlik vissza, de azóta is folyamatosan születnek újabbak, a víz, a mészkó és a levegő építő-romboló munkája által.

 Egészen különleges élmény létrán vagy kötélen leereszkedni és úszkálni a kristálytiszta vízükben, miközben léggyökerek, liánok sőt színes halak veszik körül az embert és odafentről besüt a nap ebbe a mély, természetes katlanba. Ezt a látvány örökítettem meg egyik képemen, melyet most a galériámban is láthattok.

Ugyancsak a Mexikóban átélt kalandjaink ihlették a mangrove fákról született, szintén a galériámban látható festményt. Melynek aranyló barna fényét a méhviasz csillogása adja, amit dús ornamentikájú arany kerettel hangsúlyoztam, hisz a jól kiválasztott keret erősíti a hatást.


 A Sian ka'an rezervátumban, a patak vízében úszva kerültünk kézzel fogható közelségbe ezekhez a misztikus fákhoz, melyek a földfelszín feletti léggyökér-labirintusaik segítségével képesek a lassú helyváltoztatásra. Egyes fajtáikból vörös festéket is nyernek, melyet aztán ruhafestésre is használnak. Ezt a meseszerű képződményt - amikor az ember fejében megfordul, hogy a mangróvék több, mint növények - a kép lilás-bíbor háttérszínével fejeztem ki. 


A poszt hamarosan jelentkező második fejezetében batikjaim segítségével tovább utazunk Balira és Sri Lankára.... Ha nem akartok lemaradni a posztokról, csatlakozzatok a galéria facebook oldalához és a tetszik gombnál jelöljétek be az "értesítést kérek" funkciót. Várok mindenkit a galériámba is, ahol élőben találkozhatsz képeimmel és kiválaszthatod a neked tetsző, otthonodba illőket.



No comments:

Post a Comment