Thursday, November 5, 2015

Kell-e neked keret?

Legyen-e a képeimen keret, vagy maradjon a rámára feszített vászon, hogy a képzelőerőnk segítségével az ábra szabadon túlnyújtózkodhasson a nem létező határon? És ha inkább a keret, akkor az milyen színű, formájú, mintázatú legyen? Bezárja-e, vagy inkább felszabadítja-e a festményt? Kissé tompítja-e a látványt, vagy épp hozzáad a kép hangulatához?



Ilyen dilemmák foglalkoztatnak engem, amikor végre elkészül egy munkám, majd a műhelyemből kiállításokra, lakásokba, vagy a galériámba kerül. A döntést nehezíti (vagy talán megkönnyíti) a szép keretekhez fűződő szenvedélyem, mely alkotókedvtől függetlenül gyakran rám tör... ilyenkor kereteket vásárolok úton útfélen, holott még fogalmam sincs a konkrét felhasználásukról. Gyengéim az antik, nagy időket megélt míves keretek, de az egzotikus tömörfa - pl. teak, mahagóni - daraboknak sem tudok ellenállni, hisz ezek olyan természetesen illenek batikképeim köré. Vettem már keretet bolhapiacon, a Falk Miksa utcai Nagyházi galériában, vagy az út széli zsibi-antikosnál, Leányfalu felé...





Tapasztalatom szerint a keretet mindig maga a műalkotás mondanivalója határozza meg leginkább. Így bár mindig a keretezésre váró képpel érkezem a keretezők műhelyébe, ami ott megtetszik, azt próbálgatom a képhez. A keretfajták kiválasztásában, az új termékek megismerésében is szívesen elfogadom a szakemberek segítségét. Ajánlom a fóti Bíró Andrea üvegművész, vagy a pomázi Tárlat képkeret üzletét, akiknél gyakran megfordulok. De a szentendrei NS-keret hangulatos boltjában is szívesen elmerülök a csodás szín-és anyagválasztékban. Györgyi és Sándor blogját és a róluk szóló friss cikket is ajánlom elolvasásra.


Mivel kíváncsi vagyok közönségem véleményére is, mutatok néhány példát a képeimből, hogy könnyebben dönthessetek Ti is a "keret-körkérdésről"...
A "Maja harcos" c. festményemet egy kedves vásárlóm keret nélkül vette meg(vagyis vakkerettel).  Neki nem volt hiányérzete a keret hiányától..


Indonéz wayang bábokról mintázott nagyméretű képemet is láthattátok már "meztelenül"és ezzel a dúsan aranyozott domináns kerettel, ahogy egy lakásban talált otthonra:



"Európa" című festményemhez - melyen aranyesőt és sárgarigókat láthattok - természetesen egy szolíd, matt arany keretet választottam, de az egzotikus természet ihlette képeimhez szívesen társítok gazdag ornamentikájú keretet. Hamarosan - egy külön posztban - megmutatom ezeket a munkáimat.


"Szent mértékegység"c. azték témájú batikomhoz egy izgalmasan barázdált, színben illeszkedő vékony keret került, mely hagyja érvényesülni a mozgalmas formavilágú és erős tónusú látványt. Melyben az azték népművészet figurái - eső isten(Chak) tollas kígyó (Quezalcoatl)  - bukkannak fel, ahogy azokat a piramisaik köveibe vésbe is megfigyeltem.



 Neked milyen keretek tetszenek? Ha eljössz a galériámba és megnézed munkáimat, láthatsz példát többféle változatra. Hamarosan batik workshopot is tartok, a híreket figyeld a galéria facebook oldalán!

No comments:

Post a Comment