Tuesday, November 24, 2015

Indonéz batik-technika: most megtanítom Neked !



Már legelső elkészült munkáimnál voltak olyan kiállítás látogatók, akiket nem pusztán a képek esztétikája és témája, de a tradícionális indonéz batik, mint kézműves technika is érdekelt. Majd akik az indonéz napok alkalmával tartott workshopomra jöttek, ki is próbálhatták e nem túl egyszerű és nagy odafigyelést igénylő munkafolyamatot. 


 Az elkészült batikképek nem csak a felnőtteknek, de a legkisebbeknek is olyan nagy örömet jelentettek, hogy szinte mindenki jelentkezett a következő alkalomra is. Nyári batiktáborom alkalmával is számos visszatérő gyerkőc jár hozzám, s köztük már kész kis művészek is akadnak. Ám ők is egy első "tollvonással" kezdték..


Ahogy most, decemberi ajándék készítő batik workshopom alkalmával Te is kipróbálhatod kézügyességedet! A reggel 9-től délután 16 óráig tartó foglalkozáson végig vesszük a tradícionális batikolás lépéseit, hogy elkészüljön saját festményed, vagy batikkal díszített vászontáskád.
Most lássuk a folyamatot, amivel Te is találkozol majd, ha december 7-én eljössz a műhelyembe:


Fehér vászon anyagra felrajzoljuk ceruzával a tervet, melyen amit fehéren szeretnénk láttatni, azt leviaszoljuk, majd a legvilágosabb színeket elkezdjük felfesteni...




Következik a viaszolás (amit viasszal lefedek az olyan színű marad), az eggyel sötétebb árnyalatú festés, majd viaszolás újból...



A festés - viaszolás folyamatát még egyszer megismételjük, majd a kontúrok festése következik.
Végül újságpapír között kivasaljuk a képet, így kiszedjük az anyagból a viaszt.





A kész kép elkészült és stílusos keretet kapott... 


Ha kedved van velem alkotni, jeletkezz a workshopra, mely eszköz-használattal és anyagköltséggel 15.e.Ft-ba kerül. Ha lemaradtál a mostani alkalomról, tavasszal megismételjük a workshopot!
 Köszönöm, ha a posztot megosztod és csatlakozol a galéria közösségéhez.


No comments:

Post a Comment